Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sklerotizace žil

Injekční metoda odstranění křečových žil, při které je do intradermální, subkutánní nebo transfasciální žíly aplikována speciální látka ve formě tekutiny nebo pěny, která zde způsobuje místní chemické poškození její vnitřní výstelky a neinfekční zánět bez trombu – žíla zkolabuje a s určitým časovým odstupem se přemění ve vazivový pruh a vstřebá se. V současnosti je v Česku jedinou registrovanou a používanou látkou ke sklerotizaci polidocanol, který je obsažen v preparátu Aethoxysklerol v různých koncentracích (0,5-3 %).

Metoda má svá přesná pravidla a techniku provádění, od ošetření mikrovarixů (tzv. mikroskleroterapie) až po ošetření kmenových žil. Nedílnou součástí skleroterapie je kompresivní bandáž elastickými obinadly nebo kompresivní punčochou. Komprese je nezbytná k zabránění zpětného toku krve do právě sklerotizované žíly, což by mohlo vést k její rekanalizaci (opětovnému zprůchodnění). Doba komprese po výkonu závisí na velikosti sklerotizované žíly a na rozsahu skleroterapie. Na nejmenší metličky používáme roztok ve formě tekutiny, na větší žilky a žíly speciální pěnu (tzv. foam neboli pěnová sklerotizace). Při pěnové sklerotizaci účinná látka v žilce setrvá déle, je 2-3x účinnější, a proto je možno použít menší dávky a koncentrace. V některých případech je potřeba absolvovat ošetření opakovaně s odstupem 2-4 týdnů.

obr119-1strip.jpg

Metoda skleroterapie je velmi stará, pouze neuspokojivé výsledky a komplikace vedly k tomu, že se jiným druhům léčby dávala po léta přednost. V posledních letech zažívá metoda sklerotizace novodobou renesanci zejména v souvislosti s používáním sklerotizační pěny a s rozvojem a rozšířením ultrazvukových přístrojů a jejich většího využívání při výkonech. Mluvíme pak o katetrizační nebo pod kontrolou ultrazvuku prováděné skleroterapii.

MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D.

 

Literatura

1. Karetová D, Staněk F a kol.: Angiologie pro praxi, 2. rozšířené vydání, Maxdorf 2007.

2. Rabe E, Wollmann JC (Ed.): Sclero Guide. Rabe Medical Publishing 2009.

3. Goldman MP, Began JJ, Guex JJ (Ed.): Sclerotherapy – treatment of varicose and telangiectatic leg veins. 4th edition. Mosby Elsevier 2007.

zdroj: www.zilniporadna.cz