Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozor na bércové vředy

Pozor na bércové vředy

Bércový vřed je závažnou zdravotní komplikací, která poškozuje nejen pokožku, ale také hlubší tkáně. Je bolestivý, špatně se hojí a vyžaduje speciální léčbu. Příčinou vzniku jsou závažné změny na kůži z důvodu špatného vyživení. Toto je z důvodu špatného prokrvení spojeného s poruchou funkce žilního systému dolních končetin. Vřed vzniká nejčastěji následkem zúžení nebo úplného uzavření tepny, často z důvodu ukládání tuků ve stěně tepny. Postižená oblast tak není dostatečně vyživována, což může skončit tvorbou vředu.

zdroj: wikiskripta.eu

Bércové vředy trápí hlavně pacienty s cukrovkou, ale vřed může vzniknout i na podkladě varixů, hypertenze, aterosklerózy, dny a řady dalších systémových onemocnění.

Ohroženi jsou také lidé v sedavém zaměstnání nebo s dlouhým stáním s nedostatkem pohybu a špatnou životosprávou, kuřáci nebo uživatelky hormonální antikoncepce.  

 

Pozor na drobné poranění

Vznik bércového vředu je dlouhodobá záležitost. Je třeba věnovat pozornost již prvním signálům a příznakům. Varováním může být už změna barvy a zvýšená pigmentace kůže na holeních. Pokožka je velmi suchá a začíná se ztenčovat, objevují se šupiny nebo naopak mokvá.

bercovy-vred.jpg  Samotný vřed pak často vzniká ze zdánlivě banálního drobného poranění, malé ranky nebo škrábnutí. Proto je důležité důsledně se každému takovému poškození vyhýbat.

Druhým důvodem vzniku je tvorba ložiska, které se zvětšuje, vysychá a praská a rána se zvětšuje jak do šířky, tak i do hloubky. Tím postupně zasahuje stále hlubší vrstvy tkáně. Jedním ze základních principů prevence je proto důkladné promazávání pokožky dolních končetin. 

Jak se léčí bércové vředy?

Hlavním předpokladem správné léčby je zjištění příčiny vzniku, tedy určení správné diagnózy.

 - Klasická (konvenční) metoda léčby je založena na obkladech dezinfekčního a čistícího charakteru. Například roztokem z borové vody nebo hypermanganu. Poté se rány ošetří mastí s antibakteriálními účinky. Používají se masti jako Borová mast, Kafrová mast, Borargentová mast a další. O správném způsobu léčby rozhodne odborný lékař na základě vyšetření.

 - Klasická metoda je často nahrazována moderní léčbou, která je založena na udržování správného

prostředí rány. Doporučují se vlhké obklady, jako např. krytí alginátové, pěnové, hydrokoloidní, krytí s aktivním uhlím. Tato metoda je však nákladnější.

 - Celková léčba je úspěšnější. Spojuje moderní léčbu s léčbou příčin, které onemocnění způsobují. Lékaři doporučují kompresní léčbu postižené končetiny, čímž se zamezí městnání krve v žilách.

prof. MUDr. Alena Pospíšilová, CSc. doporučuje následující postup při ošetřování bércového vředu:

1. Vřed osprchujeme vlažnou vodou shora dolů.

2. Okolí vředu osušíme měkkým ručníkem.

3. Na vřed se přiloží gáza smočená v obkladovém roztoku a nechá se působit asi 20 minut.

4. V případě léčby vředu „klasickou“ metodou se okolí rány ošetří zinkovou pastou nebo zinkovým olejem, případně podle potřeby jiným prostředkem, aby kůže v okolí byla chráněna před nežádoucím účinkem sekretu z rány a mastí, které se na spodinu vředu aplikují.

5. Ošetří se vřed – mast se nanese přímo na spodinu vředu nebo se vřed překryje nejdříve jednovrstevnou gázou, na kterou se nanese mast určená k jeho ošetření.

6. Přiloží se vícevrstevné čtvercové krytí z hydrofilní gázy a provede se fixace hydrofilním obinadlem.

7. U bércového vředu žilního původu se navine na postižený bérec kompresivní obvaz.

8. Při použití většiny moderních krycích prostředků není většinou nutné tato krytí pokrývat hydrofilní gázou, stačí je fixovat hydrofilním obvazem nebo kompresivním obinadlem.

 

Důležitá je prevence

 - Pohyb a cévní gymnastika, procházky, cyklistika, plavání

 - strava bohatá na bílkoviny a tekutiny12777049_s.jpg

 - vitamíny a minerály

 - dostatek ovoce a zeleniny

 - pokud existuje riziko vzniku bércových vředů, nebojte se nosit kompresivní punčochy při dlouhodobém sezení, stání nebo cestování.


 - vyhýbat se kouření

 - prevence vzniku obezity, která zvyšuje riziko vzniku cukrovky

 - prevence a léčba varixů. Jak odstranit varixy se dočtete v  tomto článku: Moderní léčba varixů