Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radiofrekvenční léčba

Metoda je méně zatěžující pro pacienta než dosud prováděné postupy. Lze ji provádět jen s krátkou, jednodenní hospitalizací nebo ve vybraných případech i ambulantně.

Pacient při ní necítí žádnou bolest, při tom může být v kontaktu s operatérem po celou dobu zákroku nebo v krátké celkové narkóze. Jizvy po zákroku jsou menší, než při dosud prováděných metodách a je jich méně. Tenký vlasový katetr se bodovým vpichem zavádí do nemocné žíly a radiofrekvenční energie způsobí tepelnou změnu konfigurace stěny žíly, její zúžení a vyřazení refluxu.

Po zákroku se ihned navinují elastické bandáže a následně elastické kompresivní zdravotní punčochy. Ještě v týž den, kdy je operace provedena, lze po několika hodinách chodit a vykonávat běžné denní aktivity.

Pracovní neschopnost není delší než 1 týden a závisí jen na druhu zaměstnání pacienta.

obr115-rfa.jpg

 

Hlavní výhody nové metody:

  • vymizení nepříjemných pocitů v končetinách
  • pouze krátká hospitalizace / 1 den / nebo ambulantní provedení
  • návrat ke každodenním aktivitám do týdne, krátká nebo žádná pracovní neschopnost
  • výborný kosmetický výsledek s minimem jizev

 

Informace pro pacienty

Je nová metoda bolestivá?

Během zákroku pacient necítí žádnou bolest, po operaci mohou být po dobu 24 hodin mírné pálivé pocity v dolní končetině, kterým lze zabránit běžnými analgetiky.

 Jak rychle se vrátím ke svým normálním aktivitám?

Ještě v den operace, s odstupem několika hodin po zákroku, pacient chodí a nejpozději do týdne již nevnímá provedenou operaci na noze. V řadě případů není nutná ani pracovní neschopnost, nebo jen několik dní.

 Jak rychle moje původní obtíže vymizí?

Většina pacientů pozoruje bezprostřední efekt – vymizení bolesti v noze, pocitu tíhy a tlaku v noze a též postupné zmenšování otoků kolem kotníků a lýtek. Plný efekt ze zákroku lze docenit po 1 – 2 týdnech.

 Budu muset mít po zákroku řadu jizev na noze a krevní výrony či otok?

Kosmetický výsledek metody je velmi dobrý. Krevní výrony či otoky nebyly u pacientů zaznamenány. Po zákroku může zůstat jen menší jizva v místě přístupu katetru do cévy.

Jak se nová metoda odlišuje od té původní, kterou jste dříve prováděli?

Při původní metodě se z několika řezů v průběhu celé dolní končetiny odstraňovala  povrchní dlouhá či krátká žíla, což způsobovalo krevní výrony, často větší jizvy a pooperační bolestivost.

Nová metoda provádí zákrok na žíle z jednoho vpichu, většinou na lýtku, kterým se zavede tenká radiofrekvenční sonda. Nenarušují se okolní tkáně, vzhledem k délce sondy se provede pouze jeden malý řez vysoko v třísle. Vlastní zákrok na žíle je kratší a trvá většinou pouze několik minut.

 obrzek-1.jpg

Slyšel jsem, že v případě nutnosti tzv. bypassu na srdci je potřeba vzít žílu z nohy. Nebude mi po zákroku chybět?

Nová metoda léčí pouze nemocný úsek žíly, který by ani pro bypass nebyl vhodný. Zdravé úseky žíly tak zůstanou ponechány. Další žíly, vhodné pro případný srdeční či jiný bypass, jsou na druhé dolní končetině nebo na horních končetinách.

 Je nová metoda prováděna zdarma?

Nová metoda je prováděna s finanční spoluúčastí pacienta na jednorázové radiofrekvenční sondě, která je určena pouze pro konkrétního pacienta. O ceně sondy se informujte při objednání k operaci.