Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace pro pacienty - EVLT

20. 5. 2013

 EVLT postup uzavírá stehenní žílu bez odstranění z těla. Není potřeba provést řez v třísle, čímž se snižuje možnost výskytu pooperačních komplikací a nepohodlí pro pacienta. Zákrok lze provést v lokální anestezii, což také značně snižuje doby nutné k zotavení po operaci. Pooperační potíže a modřiny se vyskytují méně než u klasické operace a studie ukazují, že se pacienti vrací do práce rychleji než po tradiční léčbě.

 

ringlight_radial_fiber_400_600--m_lso_medical.jpg

 

Jak se EVLT provádí?

-        Těsně nad kolenem se provede malý (2mm) řez a zajistí se tak přístup do stehenní žíly. Pod ultrazvukovou kontrolou se zavede laserové vlákno a umístí se na správném místě.

-        Před aktivací laseru se aplikuje lokální anestetikum do okolí žíly. Po zapnutí laseru se vlákno pomalu vytahuje zpět dolů.

-        Když se laserové vlákno stahuje dolů, paprsek spálí vnitřek žíly a ta se zatavuje zevnitř.

-        Po výkonu se nohy bandážují kompresním obvazem a následně se nahradí elastickou punčochou před odchodem pacienta domů.

-        Provádí se jako jednodenní chirurgická operace. Pacienti mohou chodit ihned po operaci. Celá procedura trvá 45 – 60 min.

Co mohu dělat po operaci?

Všechny normální aktivity (chůze, koupání atd.). Vyvarujte se pouze těžké námaze a náročnému cvičení.

Jak je EVLT úspěšná?

Pokud pacient podstoupí zákrok v celkové anestézii, je možné ošetřit křečové žíly během jednoho výkonu. U pacientů v lokální anestézii a polovičním odstranění varixů, se ani polovina vrátí na odstranění zbytkové křečové žíly pod kolenem. Různé možnosti loze konzultovat se svým lékařem při první konzultaci. Malé žilky lze ošetřit v pozdější fázi léčby také pomocí laseru.

 

Jaké jsou výhody EVLT?

-        Žádné jizvy

-        Bez řezu v třísle

-        Méně zraňující

-        Rychlejší zotavení

-        Lze provést v lokální anestézii

-        Jednodenní chirurgie bez pobytu v nemocnici přes noc

Jaké jsou nevýhody?

Nežádoucích účinků je poměrně málo. Občas se u pacientů objeví zarudnutí kůže na stehně nebo pocit „provázku“ pod kůží. Toto vymizí v průběhu několika týdnů, kdy se zánět usadí. Vzácně s může vyskynout pocit zvýšené citlivosti. Toto opět během několika týdnů zmizí. Ve vzácných případech nemůže být EVLT provedeno. Je to obvykle proto, že křečová žíla je velmi klikatá a naváděcí drát není možné posunout do horní části. V takových případech mohou být žíly léčeny standardní operací.

Výsledky léčby EVLT

Křečové žíly mají tendenci se po operaci vrátit. Opakování léčby je běžné po standardní operaci. Bylo provedeno několik studií na jednak jeho účinnost a využiti léčby EVLT. Stručně řečeno, je recidiva křečových žil při použití EVLT méně pravděpodobné než u standardní operace. Zatížení žíly po EVLT je také mnohem rychlejší než u standardního žilního strippingu. Vzhledem k tomu, že nejsou ani žádné velké kožní řezy, výskyt infekce je mnohem nižší než při standardní operaci.

www.lecba-rakoviny.com www.sab-medical.com