Jdi na obsah Jdi na menu
 


Technika CHIVA

 

Operace varixů technikou CHIVA

 

Označení CHIVA je zkratkou, tvořenou prvními písmeny francouzského názvu La Cure Hémodynamique de l'Insuffisance Veineuse en Ambulatoire. Metoda vznikla ve Francii v osmdesátých letech a jejím autorem je pařížský chirurg Claudie Franceschi. Metoda vychází z poznatku, že ve zdravých povrchových žilách krev cirkuluje ze vzdálenějších míst směrem k srdci a z povrchu do hloubky. Při poruše cirkulace se zpomaluje žilní proud a zvyšuje se hydrostatický tlak krevního sloupce uvnitř žíly. Zvýšený hydrostatický tlak působí nejen ve směru gravitace ale i na cévní stěnu do stran a současně zpomaluje žilní proud. Dochází tak zároveň k pomalejšímu okysličování a zpomalení odplavování zplodin látkové výměny. Výsledkem je poškození zdravé žilní stěny, což se projevuje jejím ochabnutí a vznikem typické varikosní žíly, vinoucí se pod kůží.

 

Operace technikou CHIVA vychází z přerušení tlakového sloupce a vyřazení tzv. refluxních bodů – míst, ve kterých má žilní proud opačný směr toku – z žilního oběhu. Důsledně se zachovávají nepostižené žilní úseky. Cílem těchto výkonů je zajistit nízký tlak v povrchovém žilním systému a odvedení žilní náplně do hlubokých žil.

obr119-1strip.jpg

Efekt této metody je progresivní, funkční poruchy a otoky ustupují, hojí se vředy, zlepšuje se výživa kůže. Metoda je ambulantní, operuje se v místním znecitlivění z drobných několikamilimetrových kožních řezů. Operace je radikální ale současně i nejméně agresivní. Dbá na kosmetický výsledný efekt. Nevyžaduje u většiny operovaných pracovní neschopnost. Operovaný pacient odchází po operaci v doprovodu do domácí péče. Po týdnu se odstraňují jemné kožní stehy a pacient nosí po dobu pěti týdnů kompresivní punčochy. 

 

zdroj: www.zilnichirurgie.cz